Bylinkové news pro duben i květen

Vrátila jsem se dnes s dětmi z lesa s nůší plnou medvědího česneku, u nás se již objevují poupata a je tedy nejvyšší čas k tradiční výrobě pesta. Je to tak silné přírodní antibiotikum, že si jej chci uchovat po celý rok. Proto mé první doporučení je např. tato jednoduchá receptura: listy nejprve nakrájíme a […]

Vrátila jsem se dnes s dětmi z lesa s nůší plnou medvědího česneku, u nás se již objevují poupata a je tedy nejvyšší čas k tradiční výrobě pesta. Je to tak silné přírodní antibiotikum, že si jej chci uchovat po celý rok.
Proto mé první doporučení je např. tato jednoduchá receptura: listy nejprve nakrájíme a poté rozmixujeme, smícháme s olivovým olejem, kvalitní solí a rozemletými ořechy, já dávám slunečnicová semínka, neboť síla česneku stejně všechnu ostatní chuť přebije.
Při sběru nešetřete množstvím listů, obsahují hodně vody, z proutěného košíku střední velikosti uděláte tak 3-4 skleničky pesta. Se solí je to určité mistrovství, najít tu správnou míru. Stalo se mi, že jsem dala málo, pesto prošlo kvašením a bylo ještě lepší a chutnější, někdy bylo slané příliš a nevyhovovalo mi tolik při dochucování polévek či rizota. Spolehněte se na intuici a bude to delikatesa:) Uchovávám ve špajzu, pro jistotu dávám pod vrchovatě naplněné skleničky karton.
Ze světa čaje přichází jasanová delikatesa, čaj modravé barvy, který vyrovnává v těle kyseliny a zásady a tedy zrovnovažuje. Chutná jako zelený čaj vysoké sorty, někdy se mu říká česká ban-cha. Na konci větviček se objevují nádherné drobné růžovo-fialové kvítky, což ukazuje čas sběru.
Větvičky nastříháme zahradnickýma nůžkama na malé kousky a opražíme v troubě cca 10-15 minut na 60°C. Hrst větviček povařte 10/15 minut ve vodě a nápoj je hotový. Je chutný i v několika nálevech. Přeji vám příjemný zážitek nejen v těle, ale i při nalévání proti světlu. Uchovávám v plátěném pytlíku, části s květy používám hned, zbytek nechávám pro potřeby během roku.
Tak a už jen hrst pampeliškových listů a hrst bršlice denně, aby naším tělem proudila vitalita. Za všechno všemu živému děkovat a laskavý květen bude laskavý:)
Vaše Lucie