Nastal duben…volají nás játra!

Milé Ženy na Cestě, jelikož začíná duben a sběr jarních očistných a posilujících bylin a rostlin je v plném proudu, tak se většinou předtím setkáváme na semináři o těchto bylinkách a také o všem, co k jarnímu času z pohledu těla, cyklů Země a bylin patří. Letos se bohužel seminář z důvodu karentény konat nemohl, […]

90947487_164759897912426_7957802142893342720_n

Milé Ženy na Cestě,

jelikož začíná duben a sběr jarních očistných a posilujících bylin a rostlin je v plném proudu, tak se většinou předtím setkáváme na semináři o těchto bylinkách a také o všem, co k jarnímu času z pohledu těla, cyklů Země a bylin patří. Letos se bohužel seminář z důvodu karentény konat nemohl, ale protože se na něj s Lucinkou vždy moc těšíme a chystáme, tak nás napadlo, že bychom mohly čas od času tyto naše přichystané inspirace nasdílet na náš Blog.

V předchozím příspěvku se Lucinka podělila o inspirace kolem použití zrovna aktuálních bylin. Nyní se hlásím já s podělením se o jarní očistnou kůru, kterou jsem před týdnem absolvovala a jejímž hlavním tématem jsou játra a žlučník.

Jak víte, po zimě, kdy je energie stažená více v těle, se již v únoru (kdy začíná biologické jaro), ale hlavně v březnu a dubnu, tato uvnitř nakoncentrovaná energie probouzí, aby nás omladila, zregenerovala a naplnila, abychom mohly v plné síle prožít jaro a léto. A tato síla sídlí také v orgánech, které vyživuje a čistí…a právě v březnu je to žlučník a v dubnu játra, která jsou nejvíce ve hře, jsou nejvíce citlivá a také se nejvíce čistí a regenerují. A my můžeme udělat pro sebe nejlépe, věnujeme-li jim zvýšenou láskyplnou pozornost a péči.

Tuto očistu dělám již mnoho let (a Lucinka ji již absolvovala také)…ale bohužel už si nepamatuji, kde jsem k ní přišla, kde jsem jí načetla či od koho dostala návod. I když jsem vytrvale hledala na internetu i v knihách, tak jsme ji nenašla. Nevadí, je totiž velmi jednoduchá, dostupná, ale také účinná.

Sestává z toho, že se minimálně 3 dny, ale ideálně 5 dní, pojídají pouze uvařené kroupy (poslední dobou používám špaldové bio), napařená zelenina a kysaná zelenina (nejlépe domácí pickles, ale i kysané zelí je možné). A toto se jí k snídani, obědu, svačině, večeři. Jen a pouze toto. Nic se nesolí ani nemastí.

Dělám to následovně. Večer si namočím hrnek a půl krup do vody, ráno je properu a uvařím v neslané vodě asi 45 minut. To je má dávka na celý den. A pak, a to je důležité, si vždy k porci čerstvě napařím zeleninu (např.mrkev, celer, petržel, červenou řepu, brokolici, květák, pórek, dýni atd. – třeba 2-3 druhy v jedné porci). Zelenina by se neměla chystat dopředu a pak přihřívat, je to z důvodu mikrobiální čistoty a udržení energie v zelenině. A pak si k porci přidám hromádku pickles či zelí, ale jedno jídlo je na světě.

Zejména první den si to moc užívám, kombinace mi přijde dokonalá, ani neslaná chuť mi nevadí, prostě zeleninka, kroupy, pickles..hmmm. Je pravda, že čtvrtý den už se začínám těšit i na ovoce (něco sladkého), to mi pak už začíná chybět:). Ale vždy cítím, jak si tělo hezky odpočine od cukru, soli, tuku, mléčných výrobků, mouky. Pojímám to jako půst, to znamená, že kromě čajů a vody se snažím nepít nic jiného. Pravda, chuť na kávu mě občas přemůže, tak si jednu čistou dám:).

Efekt je moc příjemný a přitom to není hladovění, které mnohým může dělat potíže. Jí se dosyta a v době, kdy je hlad. A přesto je zajímavé, že tělo pustí i několik kil.

Protože ráda dělám věci efektivně, tak si k této očistě zařazuji ještě i klystýr (tj. očistu střev) a piji očistné čaje (břízu, kopřivu). No, a aby bylo i péči o žlučník učiněno za dost, tak navazuji Žlučníkovou očistou, která je již dobře dohledatelná na internetu. Stačí si zadat „jaterní a žlučníková očista epsomskou solí“. Je plno příspěvků, kde se můžete podrobně dočíst, jak na ni. Letos jsem ji absolvovala potřetí a musím potvrdit, že mě stále velmi překvapuje svojí funkčností a bezpečností. A protože játra i žlučník jsou po kroupové očistě hezky připravené, tak pak už to je jen třešnička na dortíku a pocit uvolnění je pak velký.

Letos, a to nepociťuji žádné obtíže se žlučníkem, ze mě vyšla i pěkná řádka žlučníkových kamenů. Je pravda, že den po této očistě bývám hodně unavená, je třeba si vyhradit čas a nikam nemuset, nejlépe být doma (poblíž wc:)), a odpočívat. Ale druhý den poté se do mě letos nalila taková radost a energie, že jsme věděla „ano, mé tělo mi právě děkuje“.

Pokud se rozhodnete využít tento zvláštní čas zpomalení a bytí doma, který nám byl nařízen, a zrovna si naordinujete tyto očisty, tak věřte, že to bude jedno z nejlepšího využití karantény:).

Všem odhodlaným a odvážným přeji hodně trpělivosti, úspěchu a radosti z poznávání procesů v těle, ale zejména toho, cítit se dobře…to znamená cítit sebe, své tělo, dobře … a být zdraví a šťastní.

S láskou Zuzka