Je jóga pro mě?

Pokud je to otázka, kterou si kladete a na kterou byste rádi znali odpověď, tak vězte, že je to otázka, kterou jsem si před mnoha lety kladla taky. Měla jsem představu, že jógu dělají pouze štíhlí šlachovití lidé s velkou flexibilitou těla, protože jinak si přece nedám nohu za krk anebo se neohnu a nedosáhnu […]

Pokud je to otázka, kterou si kladete a na kterou byste rádi znali odpověď, tak vězte, že je to otázka, kterou jsem si před mnoha lety kladla taky. Měla jsem představu, že jógu dělají pouze štíhlí šlachovití lidé s velkou flexibilitou těla, protože jinak si přece nedám nohu za krk anebo se neohnu a nedosáhnu rukama až na zem. Tudíž jsem jógu eliminovala ze svých potencionálních aktivit, protože jsem do obrazu ve své představě nezapadala.

Vždycky jsem byla holka krev a mlíko, která se snažila najít cestu, jak se cítit dobře ve svém těle. Nejprve to byla velká snaha nebýt krev a mlíko, být hubená, protože přeci jen tak se mohu cítit dobře.

Běhala jsem, cvičila aerobik, chodila na hodiny zumby, držela všechny zaručené diety…jak šel čas, stále více jsem si ale uvědomovala, že mým primárním cílem není být hubená. Ukázalo se, že mým skutečným cílem je cítit se dobře…a to nejen ve svém těle, ale také ve své mysli a své duši.

Jóga vstoupila do mého života při jedné z mých cest po Indii, kde jsem navštívila první hodiny, u kterých jsem měla pocit, že to rozhodně není cvičení pro mě, když se nedostanu ani náznakem do všech pozic, do kterých se dostanou ostatní. Po letech hledání cesty k dobrému vnitřnímu pocitu jsem ale intuitivně tušila, že moje cesta by mohla vést tímto směrem.

Utvrdil mě v tom můj první indický pětidenní jógový kurz Iyengar jógy, což je styl jógy vyvinutý B. K. S. Iyengarem, který klade důraz na detail, přesnost a sladění při provádění jógových pozic. Je to styl jógy, který hodně pracuje s jógovými pomůckami, jako jsou cihličky, pásky či deky, díky kterým můžete provádět pozice, do kterých by vás vaše fyzické tělo aktuálně nepustilo.

zlute kytky

Jóga je pro každého
Díky tomuto kurzu jsem si uvědomila, že jógu mohu cvičit já stejně jako kdokoliv jiný. Jóga nemá omezení pro člověka, který by jí chtěl praktikovat. Můžete ji cvičit s pár kily navíc i pokud nejste zrovna flexibilní tanečníci a ohnete se „pouze“ ke kolenům. Můžete ji cvičit, pokud se cítíte úplně zdrávi jako prevenci i v případě, že již pociťujete nějaká zdravotní omezení.

Styly jógy
Je mnoho stylů jógy, a tak jak se liší jednotliví lidé, liší se i jednotlivé styly, i když mají všechny stejný základ. Každý člověk si najde svůj styl, který mu vyhovuje dle jeho aktuálního nastavení, dynamiky, energie či fyzického stavu.

Já se dlouhodobě věnuji Iyengar józe a hatha józe v rámci své praxe. Svým studentům nabízím holistickou hatha jógu, která kombinuje cvičení těla formou ásán (pozic) s dechovými technikami, meditacemi a zpěvem manter, které pracují na úrovni mysli a duše.

Jednotlivé styly jógy si můžeme probrat v jiném článku, ale je jisté, že v dnešní době si najde svůj styl ten, kdo má rád dynamičtější cvičení a workoutový styl práce s tělem, stejně jako ten, kdo preferuje pomalejší, klidnější formy cvičení či ho zajímá duchovní přesah jógy.

Benefity
Jóga v jakékoliv formě a stylu nabízí ucelený systém pro vaše tělo, mysl a duši. Mezi základní benefity, které bych zmínila je nejen udržovaní zdravého těla či jeho uzdravení, ale také zklidnění mysli, která má neustále snahu prchat mimo přítomný okamžik, vědomé vnímání života, lepší koncentraci či spánek. U žen můžeme zmínit výborný vliv jógy na vyrovnání hladiny hormonů, zlepšení průběhu menstruace či zklidnění dnů před menstruací.

Benefitů, které jóga má je mnoho a každý je pozná a pocítí dle své aktuální situace, nastavení, a hlavně dle praxe. Nebudu vám slibovat, že když si zacvičíte jógu jednou týdně, pocítíte markantní změny na svém těle či duši po měsíci. Občasné ovonění nestačí :-).

Lenka19_kytky

Pravidelná praxe
S jógou je to jako s jakýmikoliv jinými návyky a technikami. Pouze pravidelná praxe, ideálně každodenní, může vést ke změnám. S každým protažením, s každou ásánou, s každým odblokem v těle se vám uvolní také bloky v mysli či duši. Věřím, že lépe se budete cítit už po první lekci, ale pokud člověk touží po hlubší změně, léčení fyzického těla či duchovní transformaci, chce to cvičení dát čas a kontinuitu.

Je lepší cvičit každý den dvacet minut než se „potrápit“ jednou měsíčně tři hodiny.

Můžu vám ale slíbit, že výsledky stojí za to.

Józe se věnuji již 8 let a díky ní se cítím dobře nejen ve svém těle, ale také ve své mysli a své duši. Životní situace zvládám s mnohem větším nadhledem a lehkostí. Je řada jógových pozic, které stále ještě nezvládnu, ale protože jóga je proces, stejně jako život je proces, vnímám to jako součást své praxe. Postupné posouvání limitů svého těla, učení se novým dovednostem…posouvání limitů ve své mysli.

Neznamená to, že nikdy nemám pokles…ty se občas objevují… (k Buddhově mistrovství je to ještě kousek :-))…díky cestě jógy je ale dokážu zvládnout bez nutnosti je hned zahnat, zapít nebo jinak eliminovat… :-) Zůstávám pozorovatelem a čekám, až se z poklesu zase stane vzestup…

Může to být i vaše cesta k lehkosti bytí
Pokud hledáte cestu, jak se cítit ve svém životě dobře, jak zvládat každodenní situace vašeho života s větší lehkostí, jak zklidnit stále poletující mysl, zlepšit koncentraci, zároveň také léčit tělo či ho udržovat zdravé, pokud vnímáte člověka jako celek, zajímá vás spojení těla, mysli a duše, pak je jóga to pravé pro vás. 😊

V dalším článku vám vysvětlím, že jóga není jen o fyzickém cvičení či o dechu, ale že to je styl života, který každý den žijeme. Takže je dost pravděpodobné, že právě vy jste již aktivní jogíni, aniž byste to vlastně věděli. 😊

Krásné dny všem.

Lenka

Lenka1