Dary časného jara

Miluji předjaří. Přes den ve svetříku a večer se hodí i zimní čepice. Včera pro mne začala sběračská sezóna pro rok 2021, a tak posdílím, na co lze nyní zaměřit pozornost. Začíná téct javorová a pomalu i březová míza. Je zázračná v tom, jak pestrou paletu látek důležitých pro zdravé tělo obsahuje. Javoru se říká strom svobody a bříze strom světla, inu co víc si nyní přát:) Je zajímavé pozorovat, že nyní začne javorová míza kapat kolem 9h ráno a kolem 17h ustává. U břízy se objeví několik kapek, ale ještě neteče.

Miluji předjaří. Přes den ve svetříku a večer se hodí i zimní čepice. Včera pro mne začala sběračská sezóna pro rok 2021, a tak posdílím, na co lze nyní zaměřit pozornost. Začíná téct javorová a pomalu i březová míza. Je zázračná v tom, jak pestrou paletu látek důležitých pro zdravé tělo obsahuje.
Javoru se říká strom svobody a bříze strom světla, inu co víc si nyní přát:) Je zajímavé pozorovat, že nyní začne javorová míza kapat kolem 9h ráno a kolem 17h ustává. U břízy se objeví několik kapek, ale ještě neteče.
Jak na to?
Po projevu úcty a vděčnosti stromu vezmete vrták na dřevo velikosti brčka a vyvrtáte akuvrtačkou cca 5 cm dlouhou díru (trochu našikmo, aby míza mohla volně odtékat). Do díry vložíte brčko a necháte kapat do připravené sklenice. Často se stane, že míza odtéká spodem, je třeba vymyslet nějaký žlábek. Já jsem použila stříbrnou stavební pásku. Na hladkou javorovou kůru to bylo snadné. Až míza přestane téct, je třeba místo uzavřít dřevěným kolíkem.
A pak ještě jedna lahůdka, už leze medvědí česnek, ten nám pročistí nejen střeva.
Takže předjaří, naoko to ještě spí, ale první startéři už jsou tu:)
Lu